Asigurări

În ce priveşte siguranţa personală şi asigurările de călătorie există nenumărate posibilităţi. Din păcate cele mai multe dintre ele sunt scumpe. Am să enumăr câteva opţiuni care nouă ni s-au părut a avea un raport preţ/servicii bun dar am să menţionez şi unele ceva mai scumpe pentru cei dintre voi cu un buget mai permisiv.

Pentru situaţii limită am decis să achiziţionăm un aparat SPOT. Drăcia te localizează în permanenţă via GPS şi îţi oferă posibilitatea să ceri ajutor prin apăsarea unui singur buton. Comunicarea bi-direcţională se realizează prin GPS, aşa că echipamentul funcţionează chiar şi când sunteţi în zone fără acoperire GSM. Se pot trimite şi mesaje „suntem în regulă” prin SMS şi/sau email-uri către o listă predefinită. Costul total al echipamentului şi a abonamentului pentru un an de zile este de aproximativ $200, nu e foarte scump dacă vreţi să călătoriţi în zone îndepărtate sau cu probleme — vezi America Centrală.

E bine să aveţi la voi aşa ceva chiar dacă nu mergeţi în zone cu potenţial de risc, puteţi semnala inclusiv producerea unui accident — iar trimiterea locaţiei GPS împreună cu mesajul vă va spori dramatic şansele de a scăpa teferi şi nevătămaţi. Totodată echipamentul vă înregistrează poziţia GPS în timp real, un lucru interesant în cazul in care vreţi să faceţi publică această informaţie. Noi am decis să oferim o hartă interactivă cu ultimele trasee, o puteţi consulta pe pagina Itinerar.

Compania oferă şi servicii de evacuare medicală în caz de urgenţă pentru circa $120/an/persoană. Lucru care s-ar putea dovedi de foarte mare folos în cazul în care sunteţi într-o zonă ce nu dispune de facilităţi corespunzătoare. Deocamdată noi am considerat că nu avem nevoie de aşa ceva, dar încă ne gândim pentru etapa a 2-a a călătoriei.

Există o serie de companii care oferă servicii de asigurare pentru călătorie. Cele mai apreciate sunt: worldnomads.com, avi-international.com, travelex-insurance.com şi insuremytrip.com. Din păcate toate poliţele sunt destul de scumpe, începând de la $300 şi până la $900 de persoană. Vă recomandăm să citiţi cu atenţie condiţiile deoarece există mici diferenţe între poliţe. Pe noi ne-a interesat în principal o asigurare medicală şi în caz de accident, aşa că am optat pentru o poliţă a unui asigurator local: Allianz Ţiriac.

Suma totală acoperită de poliţă este de 10.000€ şi este, de fapt, deservită de aceeaşi companie ca şi cea oferită de worldnomads.com. Vă recomandăm să faceţi poliţa online deoarece beneficiaţi de un discount de 10%. Găsiţi mai multe informaţii despre ce anume acoperă poliţa şi care sunt condiţiile aici. Preţul pentru cea mai simplă dintre ele – noi am ales şi sporturi de agrement – este de 100€/persoană/6 luni.

Costul total pentru amândoi a fost în jur de 340€.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.