Cum să te răcorești încălzindu-te

Î: Ce te răcoreşte mai bine decât aerul condiţionat de la 7/11?
R: Saunaaaa…

Oh, da! După ce stai 10 minute în mica încăpere plină de aburi, cele 30° de afară îţi par ca fiind 20°, şi un mic frison te străbate când păşeşti afară.

Am descoperit recent că în satul Baan Tai, la templul Wat Pho există o saună pe bază de plante. Mai apoi am aflat că nu e singurul loc şi că multe din spaţiile dedicate pentru Yoga sau meditaţie au, dar aceasta are o personalitate aparte. E izbitor de simplu. Turiştii transpiră laolaltă cu localnicii, iar cei 50 BTH pe care îi plăteşti sunt donaţia ta către templu, pentru a menţine această mică saună pe picioare.

Ritualul l-am învăţat din mers. Panoul mare şi roz de la intrare ne spunea prima regulă: Respectaţi templul — îmbrăcaţi-vă decent (poate mai corect ar fi dezbrăcaţi-vă cu măsură 🙂 ). La măsuţa de lângă intrare găseşti cutia pentru donaţii şi prosoape pe care le poti închiria cu 10 BTH. Te schimbi, te răcoreşti cu apa din vasul din faţa treptelor după care poţi să intri în una din încăperi (bărbaţi sau femei — nu… nu e la alegere :P). Apoi nu faci decât să te înmoi şi să te topeşti după bunul plac. Aburul plin de miresme îţi pătrunde în toţi porii şi îţi gâdilă plămânii.

Nu ştiu dacă sunt reguli după ce ai intrat în saună şi ai închis uşa în urma ta. Asta fiindcă fiecare are o altă abordare, de la gol goluţ(ă), până la învelit în prosop până în vârful nasului (aici eram eu, fiind mai pudică de felul meu).

După ce ieşi din saună, îţi dai seama că o cană de apă rece nu poate fi decât bine venită pe corpul încins, asta nu trebuie să ti-o mai spună nimeni şi o faci parcă din inerţie. Totuşi din respect pentru ceilalţi trebuie să ştii că nu te apleci deasupra vasului când torni apa pe tine, nu te speli în vas şi nu intri cu picioarele murdare de nisip în încăperi.

Toate astea le-am învăţat urmărind reacţia doamnei ce se îngrijeşte de saună la fiecare mişcare nepotrivită a vreunui turist (farang).

La final, aerul de afară îţi pare mai respirabil, pielea îţi miroase a lemongrass şi turmeric iar tu te simţi mai uşor şi revigorat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.